Sekswerkers mogen sinds 1 juli weer aan het werk maar daarmee is de overheid nog niet van hen af. Op 3 juli gaan zij van 16:00 tot 18:00  uur alsnog de straat op, ze vrezen namelijk nog steeds voor de toekomst van collega’s in zware financiële nood en voor het virus. “Ik heb collega’s die 4 maanden huurachterstand hebben, daar moet direct een oplossing voor komen. De schade is enorm, in sommige gevallen zelfs onomkeerbaar.” Zegt sekswerker en mede-organisator Moira Mona. “En wanneer er een tweede golf komt, zorgt de overheid dan wel voor ons of worden we opnieuw uitgesloten van steun? En in hoeverre zal de Wet Regulering Sekswerk die nu bij de Raad van State ligt, onze positie nog verder verslechteren?”

Veel sekswerkers konden tijdens het werkverbod geen aanspraak maken op Corona-steun, dit omdat zij van de overheid via de opting-in regeling moeten werken en zijn dan dus geen ZZP’er noch werknemer. Ondanks dat zij wel BTW afdragen, inkomstenbelasting en sociale premies betalen kregen zij geen financiële ondersteuning. Toen alle andere contact beroepen op 11 mei weer aan het werk mochten bleef het doen van sekswerk strafbaar. De overheid kondigde tijdens de persconferentie van 24 juli aan dat sekswerkers twee maanden eerder dan verwacht weer aan werk mochten. 

Tijdens de demonstratie, die de vorm krijgt van een soort picnic waar informatie op het menu staat, kunnen Kamerleden, ambtenaren en anderen geïnteresseerden al hun sekswerk gerelateerde vragen komen stellen. Voor een aantal onderwerpen zal er een ervaringskundige expert aanwezig zijn. “Het zomerreces is natuurlijk al begonnen dus daarom lijkt deze relaxte setting ons uitermate geschikt om mensen nog aan het denken te zetten. Aangezien wij de komende maanden nu heel hard moeten werken om een inhaalslag te maken, lijkt me het ook niet meer dan fair dat politici en beleidsmakers wat huiswerk meekrijgen.” aldus Moira.

Pers belt met 0642520318

Voor het maken van foto’s en ander beeldmateriaal geldt een kleine huishoudelijke mededeling. Veel sekswerkers en hun medestanders zullen vanwege het stigma op sekswerk niet herkenbaar in beeld gebracht willen worden. Aangezien gezichtsmaskers anders dan mondmaskers niet toegestaan zijn, delen wij rode zakdoeken uit die mensen om hun nek of als bandana kunnen dragen wanneer zij NIET herkenbaar met hun gezicht in beeld gebracht willen worden. Wij hopen dat men daar rekening mee wilt houden bij het maken van foto’s of video’s.

Hoe, wat, waar: Vrijdag 3 juli 2020 van 16:00 tot 18:00 uur, Lange Vijverberg Den Haag

Voor meer informatie over de demonstratie kijkt u op https://regenbooghoer.nl/